Czym są batony energetyczne?
Początki batonów energetycznych sięgają lat 60. ubiegłego wieku, kiedy to w 1960 roku Robert Muller, wynalazca standardów HACCP opracował batony energetyczne dla kosmonautów.
Batony energetyczne to produkty uzupełniające dietę, które zawierają zboża i inne elementy energetyzujące, skierowane głównie do osób, które nie mają czasu na spożycie posiłku, a potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Różnią się od napojów energetycznych przede wszystkim tym, że nie posiadają kofeiny, a ich celem jest dostarczanie organizmowi składników odżywczych. Głównym zadaniem batonów energetycznych jest usunięcie zmęczenia oraz poprawę koncentracji w momentach, kiedy tego najbardziej potrzebujemy. Przeważnie batony energetyczne składają się z produktów o niskim indeksie glikemicznym, które mają stopniowo uwalniać energię w dość długim okresie czasu.
Zobacz także: Pyszności dla kulturystów
Aspekty żywieniowe batonów energetyzujących
Batony energetyczne, jak każdy element odżywczy, mają na celu dostarczenie niezbędnej energii fizycznej (podawanej w kaloriach lub dżulach). W odróżnieniu od napojów energetycznych, wręcz przeciwnie - mają za zadanie poprawę zdolności umysłowych poprzez stymulację ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Zarówno batony jak i napoje energetyczne zawierają wspomagające witaminy (najczęściej z grupy B). Dodatkowo zawierają między innymi wapń, magnez, żelazo oraz kwas foliowy, które występują w takiej ilości, że mogą dostarczać dziennie ok. 1/3 zapotrzebowania na określony składnik.
Batony energetyczne swoje działanie opierają głównie na trzech źródłach energii: tłuszczach, węglowodanach i białkach. Dzięki optymalnemu dopasowaniu wszystkich tych składników, batony energetyczne w dużym stopniu przyczyniają się do regeneracji tkanki mięśniowej oraz korzystnego bilansu azotowego organizmu. Jednym słowem takie produkty spożywcze skutecznie wspomagają procesy anaboliczne zachodzące w tkance mięśniowej.
Zobacz także: Czy napoje energetyzujące są szkodliwe?