Blanszowane warzywa z sosem z tahini – przepis

Polecamy przepis na zdrowy obiad – blanszowane warzywa z sosem tahini. Potrawa jest kolorowa, smaczna, dietetyczna i zdrowa!
/ 27.02.2015 10:52

blanszowane warzywa z tahini

Fot. Primavika

Doskonały przepis na lekkie, zdrowe i wartościowe danie z warzywami i tahini w roli głównej. Danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem. Potrawa jest widowiskowo kolorowa, więc przyciągnie uwagę nie tylko dorosłych smakoszy, ale także dzieci, które zazwyczaj trudno namówić do jedzenia warzyw.

Odpowiedni sposób przygotowania warzyw – blanszowanie, oraz dodatek sosu otrzymywanego z sezamu sprawia, że danie jest pełne witamin i bardzo zdrowego, cennego dla organizmu tłuszczu.

Serwowane z pełnoziarnistym ryżem staje się świetną obiadowa propozycją, która z pewnością zrobi furorę w każdej zdrowej kuchni, podbijając podniebienia całej rodziny!

Zobacz także: Na czym polega blanszowanie?

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 rzodkiew biała
  • kalarepa
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka tahini naturalnego (sos)
  • 1 łyżka musztardy (sos)
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.

Źródło: Materiały prasowe Primavika / Tok Tok

Zobacz także: Jak blanszować warzywa?

Redakcja poleca

REKLAMA