Cukier

Cukier trzconowy sprzedawany czasem jako odmiana cukru brązowego, jest od niego jednak zdrowszy
Cukier biały, trzcinowy, waniliowy, palmowy, perłowy... Czym różnią się poszczególne gatunki cukru i które są najzdrowsze?
/ 16.09.2009 12:30
Cukier trzconowy sprzedawany czasem jako odmiana cukru brązowego, jest od niego jednak zdrowszy

Cukier biały

Zwykły cukier buraczany, czyli sacharoza. Jego spożycie nie dostarcza nam prawie żadnych składników odżywczych, dlatego mówi się, że to „puste kalorie”. Nadmierne spożycie cukrów prostych, znajdujących się również w słodyczach, może doprowadzić do próchnicy i otyłości. Zamiast cukrem, słódźmy herbatę miodem lub ciemnym cukrem trzcinowym.

       1 ŁYŻECZKA CUKRU

Energia

85 kJ / 20 kcal

Sód

0,05 mg

Potas

0,1 mg

Wapń

0,05 mg

Cynk

0,001 mg

Miedź

0,001 mg

Mangan

0,0005 mg

Sacharoza

4,99 g

Cukier waniliowy

Cukier buraczany z dodatkiem wanilii (w postaci lasek lub ekstraktu). 

Zobacz także: Czym zastępować słodycze?

Cukier wanilinowy

Często mylony z cukrem waniliowym ze względu na nazwę. Ma mniej intensywny aromat. Produkuje się go z połączenia cukru i związku zapachowego – waniliny. Wanilina znajduje się w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych.

Cukier puder

Sproszkowany biały cukier, używany do ozdabiania ciast.

Cukier żelujący

Powstaje z połączenia cukru krystalicznego i pektyn. Używany do zagęszczania i słodzenia galaretek, dżemów i marmolad.

Cukier brązowy

Często mylony z cukrem trzcinowym. W rzeczywistości jest to zwykły biały cukier z dodatkiem melasy, która odpowiada za jego smak i zabarwienie.

Zobacz także: Nietolerancja fruktozy, czyli cukru owocowego - co zrobić?

Cukier trzcinowy

Przez wiele wieków zastępował miód, znany wcześniej jako jedyny środek słodzący. Wyparty dopiero przez cukier buraczany. Sprzedawany czasem jako odmiana cukru brązowego, jest od niego jednak zdrowszy. Stosuje się go również jako przyprawę, np. do sałatek, zup i mięs.

Cukier palmowy

Orientalny, nierafinowany cukier, składający się głównie z sacharozy, ale jest zdrowszy od cukru białego. Produkuje się go na specjalnych plantacjach z owoców palmy daktylowej. Posiada wyjątkowy aromat, który wzbogaca smak deserów i wypieków.

Cukier perłowy (pearl sugar)

Gruboziarnisty cukier używany do dekorowania wypieków.

Redakcja poleca

REKLAMA