Dieta długookresowa

Wydaje się, że każdy człowiek w pewnym momencie swojego życia stosuje dietę odchudzającą, aby poprawić swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Kluczem do sukcesu może być dieta długookresowa, czyli permanentna zmiana nawyków żywieniowych. Na czym dokładnie polega dieta długookresowa?
/ 27.07.2009 15:35

Piramida żywieniowa.

Niemalże co chwilę pojawiają się nowe, rewolucyjne sposoby na zrzucenie wagi. Istnieją różne diety i teorie dotyczące odchudzania. Niektóre zalecają spożywanie dużej ilości białka czy tłuszczu, inne z kolei – zwiększenie ilości węglowodanów. Nic dziwnego, że tak wiele osób ma zamęt w głowie i nie wie jak kontrolować swoją wagę.

Różnice

Większość popularnych diet odchudzających powoduje krótkotrwałą utratę wagi i nie zapewnia utrzymania szczupłej sylwetki na dłużej. Spowolniony przez ubogoenergetyczne diety metabolizm zmniejsza zdolność ciała do spalania tłuszczu i sprzyja efektowi jo-jo po zakończeniu kuracji odchudzającej.
Zdrowe odchudzanie nie ma nic wspólnego z odmawianiem sobie wszystkiego i jedzeniem 2 posiłków dziennie czy ograniczaniem się tylko do wybranych produktów. Wręcz przeciwnie – w trakcie odchudzania należy dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych ale przy jednoczesnym ograniczeniu ilość kalorii.

Zobacz także: Jak poprawić przemianę materii?

Schemat odżywiania

Kluczem otwierającym drzwi do długookresowej, dające się kontrolować i utrzymać utraty wagi jest sporządzane wyczerpującego schematu odżywiania. Odżywianie powinno być częścią życia a jedynym sposobem na długookresowy sukces jest zrozumienie odpowiednich zagadnień i stosowanie ich na co dzień, zgodnie z wymaganiami organizmu.

Najpierw trzeba sobie uświadomić że nie ma jednego najlepszego schematu żywienia. Każdy człowiek jest inny, dlatego każdy musi dostosować ilość spożywanych kalorii jak i rozkład składników pokarmowych w zależności od reakcji organizmu na te czynniki.

Istnieją jednak ogólne reguły, które należy stosować i o których nie należy zapominać opracowując własny program odchudzania. Nowe postanowienia powinny być poparte rozsądnym planem utraty masy ciała – najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest gubienie 1-2 kg w ciągu 2 tygodni. Osoby odchudzające się bardzo rygorystycznie mogą tracić więcej kilogramów, ale bardzo często ich organizm narusza zasoby białkowe organizmu. Ponieważ każdy kilogram tkanki mięśniowej przyśpiesza tempo metabolizmu o 60 do 100 kalorii dziennie, należy dołożyć wszelkich starań, by zatrzymać masę mięśniową lub wręcz ją rozbudować.

Poza ograniczeniem kaloryczności, dieta powinna uwzględniać wszystkie niezbędne składniki, takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne.

Zobacz także: Jak schudnąć bez diety - poradnik

Indywidualny plan

Pierwszym krokiem na drodze ustalenia schematu żywienia jest oszacowanie indywidualnego dziennego spożycia kalorii. W celu zgubienia zbędnych kilogramów należy spalać ich więcej niż się spożywa. Drugim krokiem jest zaplanowanie 5-6 mniejszych posiłków spożywanych co 2-3 godziny o stałych porach dnia. Taki rozkład codziennej puli energii daje ciału stałą i równą ilość paliwa stabilizując poziom insuliny, przyśpieszając metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Trzecim elementem schematu odżywiania jest określenie jaki procent kalorii będzie pochodził z węglowodanów, a jaki z protein i tłuszczów.

O działaniu poszczególnych składników pożywienia czytaj tutaj.

                                                                                                                                                                                                                                                  Agnieszka Zielińska
SetPoint Doradztwo Żywieniowe
www.setpoint.pl

Redakcja poleca

REKLAMA