Zdrowe przekąski na domówkę

Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oczy i podniebienie. Gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im zdrowe przekąski na przyjęcie.
/ 22.01.2013 16:05

Wytrawne babeczki

Przepis na wytrawne babeczki

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
  • 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g twarogu
  • blaszka do muffinek (12szt)

Sposób przygotowania:

Blaszkę do muffinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.

Zobacz także: Przekąski do piwa

Orzechowe trufle z kaszy jaglanej

(przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN)

Przepis na orzechowe trufle

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej Kupiec
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szczypta soli
  • 100 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.

Polecamy: Kanapki idealne na karnawał

Autor: Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”.

Źródło materiałów i zdjęć: Cruso Public Relations.