Odchudzająca dieta dyniowa: stosowanie, efekty, przepisy

dieta dyniowa fot. Adobe Stock
Dynia doskonale sprawdza jako składnik diety odchudzającej. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Wspomaga utratę zbędnych kilogramów, a także korzystnie wpływa na zdrowie.
/ 24.09.2020 12:49
dieta dyniowa fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Dynia - właściwości
  2. Dieta dyniowa - jak stosować?
  3. Efekty diety dyniowej
  4. Dieta dyniowa - przepisy

Dynia - właściwości

Dynia, tak jak większość warzyw, jest niskokaloryczna. 100 g dyni to około 33 kcal. Jednak ma wysoki indeks glikemiczny, bo wynosi on 75.

Ponadto, dynia jest bogata w białko potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, więc spokojnie może zastąpić mięso w diecie. Zawiera również błonnik pokarmowy, zapewniający właściwe działanie naszego przewodu pokarmowego, regulując perystaltykę jelit.

Jedną z właściwości dyni jest również bogactwo witamin i składników mineralnych. Wśród witamin znajdujących się w dyni warto wymienić witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, czyli witaminę C oraz
β-karoten, będący prowitaminą witaminy A. β-karoten odpowiedzialny jest także za charakterystyczną barwę dyni.

Dynia jest dobrym źródłem kwasu foliowego - związku potrzebnego wszystkim kobietom, gdyż prawie wszystkie cierpią na jego niedobór.

W miąższu dyni obecne są związki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor oraz magnez. Ponieważ przyswajalność witamin i składników mineralnych z suplementów diety jest o wiele mniejsza niż bezpośrednio z produktów, warto dostarczać organizmowi produkty w nie bogate.

Z kolei w pestkach dyni znajdują się „zdrowe kwasy tłuszczowe", tzw. NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), wpływające korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Spożywanie NNKT zmniejsza ryzyko występowania m.in. chorób miażdżycowych, oraz dobroczynnie wpływa na pracę mózgu.

W pestkach dyni zawarty jest również cynk, niedobór którego może przyczyniać się do problemów z prostatą. Ponadto cynk wpływa korzystnie na stan włosów, paznokci i cery, więc warto włączyć go do diety, spożywając produkty bogate w ten składnik.

Dieta dyniowa - jak stosować?

Dieta dyniową warto stosować szczególnie jesienią, czyli w czasie trwania sezonu na dynię. Nie jest to kompleksowy program odchudzania. Polega na wprowadzeniu do codziennego jadłospisu dań z dynią. Mogą się pojawić w różnych posiłkach np. rano jako dodatek do owsianki, po południu na obiad w formie zupy kremu z dyni, a na kolację idealna będzie pieczona dynia.

Dynia sprawdza się również jako dodatek do sałatek, przekąsek, a puree z dyni jest świetną alternatywą dla ziemniaków.

Chcąc wykorzystać odchudzające właściwości dyni, należy unikać ciast i wypieków z dynią. Ciasto dyniowe jest pyszne, lecz zawiera sporo cukru, więc - mimo dyni w składzie - nie będzie wspomagać utraty wagi.

Efekty diety dyniowej

Dieta dyniowa nie jest radykalną kuracją odchudzającą, więc jej efekty nie będą spektakularne. Obecność dyni w diecie lekkostrawnej w połączeniu z treningami, będzie skutkować sukcesywną, lecz stopniową utratą kilogramów. Dodatkową zaletą będzie poprawa zdrowia, samopoczucia, a także stanu włosów, skóry i paznokci.

Po kompleksowy jadłospis odchudzający warto zgłosić się do dietetyka, który opracuje indywidualny plan, dostosowany do potrzeb, oczekiwań i stylu życia.

Dieta dyniowa - przepisy

Dynia jest warzywem, które można przygotować na wiele sposobów. Można przygotować z niej w domu zdrowy sok z dyni, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie będzie zawierał on dodatku cukru, oraz zachowa wszystkie cenne składniki odżywcze. Jednakże dynia należy do warzyw, które najczęściej spożywane są po wcześniejszej obróbce termicznej. Robi się z niej przetwory z dyni oraz zupy. Warto samodzielnie robić potrawy z dyni, zamiast sięgać po dania wysokoprzetworzone.

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól,
  • pestki dyni (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
  2. Obierz marchew, cebulę i czosnek. Posiekaj drobno.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek.
  4. Podsmaż warzywa.
  5. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem.
  6. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  7. Zmiksuj na zupę krem. Dopraw do smaku.
  8. Podawaj zupę z dyni posypaną pestkami dyni.

zupa z dyni
fot. Adobe Stock

Frytki z dyni

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • zioła: tymianek, rozmaryn, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokój w paski.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Rozłóż dynię na papierze do pieczenia.
  4. Skrop oliwą z oliwę i przypraw.
  5. Piecz około 30 minut do zarumienienia.

frytki z dyni
fot. Adobe Stock

Sałatka z dynią i serem feta

Składniki:

  • 70 dkg dyni,
  • 2 garście szpinaku baby,
  • 4 pomidory suszone,
  • 1/2 opakowania sera feta,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • miód,
  • pieprz i sól,
  • pestki dyni (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, pokój na cząstki i upiecz w piekarniku (30 minut w 180 stopniach Celsjusza).
  2. Rukolę opłucz.
  3. Pomidory pokrój w paseczki.
  4. Ser feta rozkrusz.
  5. Z oliwy, octu balsamicznego i odrobiny miodu przygotuj dressing.
  6. Wymieszaj rukolę, upieczoną dynię, pomidorki, ser feta.
  7. Polej dressingiem. Dopraw solą i pieprzem.

sałatka z dyniąfot. Adobe Stock

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 23.10.2012.

Więcej o dyni:
Dynia dyni nierówna - jaka odmiana do jakiej potrawy?
68 przepisów na dania z dyni

Redakcja poleca

REKLAMA