Gotowe jedzenie tuczy – prawda czy fałsz?

Hamburger wpisuje się w listę ikon amerykańskiej kuchni.
W pogoni za karierą często nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku i sięgamy po tzw. dania gotowe. Czy mogą one doprowadzić do otyłości? Czy to prawda, że gotowe jedzenie tuczy?
Hamburger wpisuje się w listę ikon amerykańskiej kuchni.

Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż w dużej mierze zależy to od rodzaju konsumowanego produktu. Większość dostępnych dań gotowych może doprowadzić do rozwoju otyłości.

Według badań naukowców z Północnej Karoliny u osób spożywających tego typu produkty ryzyko otyłości wzrasta 3-krotnie. Winny jest za to głównie glutaminian sodu zwany wzmacniaczem smaku.

Zobacz również: Jak zdrowo jeść w pracy?

Przeprowadzone w chińskiej wiosce badania na 760 osobach potwierdzają, że im więcej glutaminianu sodu dodawano do potraw, tym ludzie mieli coraz większe problemy z nadwagą.Oprócz tego składnika w daniach gotowych występują znaczne ilości tłuszczów nasyconych trans, które nie tylko prowadzą do otyłości, ale również przyczyniają się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dania gotowe nie są zbyt sycącymi posiłkami, co powoduje, że po krótkim czasie od ich konsumpcji zaczynamy odczuwać głód i sięgamy po kolejne produkty spożywcze.

Występują jednak na rynku również produkty sproszkowane przeznaczone specjalnie dla osób odchudzających się. Mają one niski indeks glikemiczny, zawierają obniżone ilości tłuszczu i węglowodanów. Mogą jednak doprowadzić do efektu jo-jo i wyniszczenia organizmu.

Zobacz również: Co robić, aby nie podjadać?

Dlatego też chcą utrzymać prawidłową masę ciała bądź zgubić zbędne kilogramy starajmy się nie sięgać po dania z paczki. Zwolnijmy trochę tempo życia i przygotowujmy samodzielnie pełnowartościowe, zdrowsze posiłki. Pozwoli to nam zachować zdrowie na dłużej.

Redakcja poleca

REKLAMA