Dieta Dukana faza 2. Co jeść w 2. fazie diety Dukana? Gotowa lista produktów

Dieta Dukana faza 2 fot. Adobe Stock
W 2. fazie diety białkowej Dukana do produktów wysokobiałkowych dokłada się wybrane warzywa. W tej fazie stosujesz naprzemiennie 1 dzień białko, 1 dzień białko + warzywa. Zobacz obszerną listę produktów, które możesz jeść w 2. fazie diety Dukana.
/ 29.04.2021 14:08
Dieta Dukana faza 2 fot. Adobe Stock

W II fazie diety Dukana spadek wagi będzie wyraźnie wolniejszy niż w fazie I. Długość tej fazy ustalasz sama, w zależności od tego, ile kilogramów chcesz zrzucić. 

Zasady II fazy diety Dukana

W II fazie diety Dukana do jadłospisu dokładasz warzywa, ale nie wszystkie. W tej fazie istotne jest stosowanie rytmu naprzemiennego w spożywaniu posiłków. Jednego dnia jesz białko, drugiego – białko + dozwolone warzywa. Drugą możliwością jest jedzenie przez 5 dni białka, a następnie kolejne 5 dni białka + warzywa. Możesz wybrać rytm zmiany. Wciąż obowiązuje zasada jedz do woli, ale tylko dozwolone produkty.

W czasie diety Dukana warto jeść zimne posiłki. Organizm zużywa więcej kalorii na ich strawienie. Zanim ciało przyswoi zimny posiłek, musi go ogrzać, a do tego potrzebne jest większe zużycie energii (czyli spalanie kalorii).

Lista produktów fazy II diety Dukana - co można jeść?

Warzywa:

  • bakłażan,
  • biała kapusta,
  • boćwina,
  • brokuł,
  • brukselka,
  • burak,
  • cebula,
  • cukinia,
  • cykoria,
  • czerwona kapusta,
  • dynia,
  • fasolka szparagowa,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • koper włoski,
  • marchew,
  • ogórek,
  • papryka,
  • pieczarka,
  • pomidory,
  • por,
  • roszponka.
  • rzepa.
  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • seler,
  • soja,
  • szpinak.

Mięso:

  • królik,
  • pieczeń cielęca,
  • polędwica wołowa,
  • rostbef,
  • stek mielony (maksymalnie 10% tłuszczu),
  • żeberka cielęce (bez skóry),
  • ozorek cielęcy,
  • wątróbka cielęca,
  • wątróbka drobiowa,
  • szynka wieprzowa,
  • szynka z indyka,
  • szynka z kurczaka,
  • bażant,
  • indyk,
  • kura (bez skóry),
  • kurczak,
  • kuropatwa,
  • przepiórka.

Nabiał:

  • chudy biały ser,
  • chude mleko,
  • chudy serek wiejski,
  • jaja kurze,
  • jogurty naturalne,
  • jaj przepiórcze,
  • serki homogenizowane bez tłuszczu,
  • serki topione w kostkach bez tłuszczu.

Ryby i owoce morza:

  • dorsz,
  • flądra,
  • halibut,
  • homar,
  • kalmar,
  • krewetki,
  • łosoś,
  • makrela,
  • małż,
  • mątwa,
  • morszczuk,
  • ostrygi,
  • ośmiornica,
  • rak,
  • sardynka,
  • tuńczyk,
  • tuńczyk w sosie własnym, z puszki.

Potrawy można przyprawiać:

  • bazylią,
  • cynamonem,
  • czosnkiem,
  • estragonem,
  • gałką muszkatołową,
  • kolendrą,
  • kurkumą,
  • kardamonem,
  • kminkiem,
  • pietruszką,
  • papryką,
  • pieprzem,
  • rozmarynem,
  • imbirem,
  • cytryną,
  • anyżkiem,
  • szafranem,
  • wanilią (bez cukru),
  • oregano,
  • goździkiem,
  • chrzanem,
  • ostrą papryką.

Można stosować także:

  • sos sojowy,
  • sos pomidorowy,
  • świeżą i suszoną cebulę,
  • trawę cytrynową,
  • pomidory z puszki i koncentrat (nie ketchup),
  • korniszony,
  • słodziki,
  • miętę,
  • kostki rosołowe bez tłuszczu i glutaminianu sodu,
  • algi morskie,
  • agar-agar,
  • kakao bez tłuszczu.

W małych ilościach dopuszczalne są:

  • musztarda,
  • sezam,
  • olej parafinowy,
  • skrobia kukurydziana,
  • harissa,
  • ocet winny.

​Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.04.2011

Czytaj więcej:Najlepsze przepisy w diecie Dukana
Co jeść w I fazie diety Dukana? Lista produktów
Co jeść w III fazie diety Dukana?

Redakcja poleca

REKLAMA