Jadłospis dla studentki z prawidłową masą ciała

Zastanów się dobrze nad kolejnością wygłaszania argumentów oraz ich konstrukcją. W planie piszesz tylko krótkie odnośniki, które mają nasuwać ci skojarzenia.
Masz ok. 20-30 lat i prawidłową wagę ciała, ale chciałabyś odżywiać się zdrowo? Nie wiesz, jak zaplanować poszczególne posiłki. Przygotowaliśmy dla Ciebie jadłospis na cały tydzień.
Zastanów się dobrze nad kolejnością wygłaszania argumentów oraz ich konstrukcją. W planie piszesz tylko krótkie odnośniki, które mają nasuwać ci skojarzenia.

Dzień I

Śniadanie (489 kcal):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane cienką warstwą masła z małym pomidorem (50g).
  • Serek twarogowy ziarnisty (100g) z dodatkiem pokrojonego szczypiorku i dwoma rzodkiewkami.
  • Szklanka herbaty zielonej bez dodatku cukru.
  • Na koniec do przegryzienia duże jabłko (250g).

II śniadanie (182 kcal):

  • Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) z dodatkiem 3 łyżek płatków owsianych.
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Obiad (617 kcal):

  • Pół talerza zupy pomidorowej z ryżem (400 ml).
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki (150g) ze schabem pieczonym (70g) oraz surówką ze startych warzyw (100g): 1/3 małej sztuki selera (30g), pół małego jabłka (40g) i pół małej marchwi (30g). Przed podaniem ziemniaki posypać natką pietruszki.
  • Szklanka soku grejpfrutowego.
  • Podwieczorek (162 kcal):
  • Średniej wielkości banan (170g).
  • Szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja (377 kcal):

  • • Bułka graham cienko posmarowana masłem, obłożona 2 plasterkami sera żółtego, dużym pomidorem (100g) i małym ogórkiem (50g).
  • • Do przegryzienia średniej wielkości kabanos (30g).
  • • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Dzień II:

Śniadanie (463 kcal):

  • Szklanka mleka z 5 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami.
  • Do przegryzienia duża pomarańcza (350g).

II śniadanie (182 kcal):

  • Bułka Graham cienko posmarowana masłem, z 2 plasterkami polędwicy sopockiej, sałatą i połową małej papryki (60g).
  • Szklanka herbaty owocowej bez dodatku cukru.

Obiad (505 kcal):

  • Pół talerza zupy jarzynowej (400 ml). Składniki: 2 małe marchewki (140g), 4 sztuki brukselki (50g), 4 małe różyczki kalafiora (140g). Przygotowanie: Warzywa opłukać, marchew obrać i wszystko pokroić. Wrzucić do 1 litra gotującej się wody. Do wywaru dodać przyprawy. Gotować dopóki warzywa nie zmiękną.
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki (150g) z pieczonym filetem z kurczaka (100g) z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty (100g).
  • Szklanka jednodniowego soku marchwiowego.

Podwieczorek (322 kcal):

  • 2 kromki pieczywa tostowego z masłem, obłożone 1/3 opakowania tuńczyka z puszki w kawałkach w sosie własnym (56g), posypane natką pietruszki, z dodatkiem pokrojonych 4 oliwek.
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Kolacja (409 kcal):

  • Pół woreczka ryżu białego (50g) z dużym jabłkiem (250g) i 2 łyżeczkami cukru. Przygotowanie: Jabłko obrane i pokrojone poddusić krótko w 3 łyżkach wody. Odstawić z ognia, dodać ugotowany ryż i cukier. Wymieszać.
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Dzień III:

Śniadanie (343 kcal):

  • 2 kromki chleba żytniego razowego posmarowane cienko masłem, z plasterkiem kiełbasy krakowskiej suchej i sałatą.
  • Ugotowane jajko posypane szczypiorkiem.
  • Kawa zbożowa z mlekiem 15,% tł.

II śniadanie (280 kcal):

  • Bułka graham cienko posmarowana masłem z sałatą i dużym pomidorem (100g).
  • Opakowanie serka twarogowego homogenizowanego waniliowego (100g).
  • Szklanka herbaty zielonej bez dodatku cukru.

Obiad (667 kcal):

  • Pół talerza zupy ogórkowej (400 ml).
  • Pół opakowania ryżu brązowego (50g) z flądrą duszoną (100g) z warzywami (pół małej marchewki (35g), 2 małe różyczki kalafiora (70g), jedna mała różyczka brokułu (40g)). Przygotowanie: Warzywa opłukać, marchew obrać, wszystko rozdrobnić, wrzucić do rondla i podlać 2-3 łyżkami wody. Dusić 5 minut. Rybę ułożyć na jarzynach, dodać przyprawy (pieprz, łyżeczka ziarenek smaku) i dusić 15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.
  • Herbata czarna bez dodatku cukru.

Podwieczorek (127 kcal):

  • 3 kostki czekolady z orzechami.
  • Szklanka soku wielowarzywnego.

Kolacja (414 kcal):

  • Koktajl bananowy. Składniki do zmiksowania: średni banan (170g), małe opakowanie jogurtu naturalnego 1,5% tł. (150g), 5 łyżek musli z orzechami i rodzynkami.
  • Szklanka wody mineralnej.

 Dzień IV:

Śniadanie (430 kcal):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane cienko masłem, z cienkim plasterkiem sera twarogowego chudego (15g), sałatą i rzodkiewką.
  • Szklanka soku pomarańczowego.
  • Na koniec 2 cm kawałek arbuza.

II śniadanie (264 kcal):

  • Koktajl truskawkowy. Składniki do zmiksowania: 12 truskawek (100g), małe opakowanie jogurtu naturalnego 1,5% tł. (150g), 3 łyżki płatków owsianych.
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Obiad (750 kcal):

  • Pół talerza zupy pomidorowej z makaronem (400 ml).
  • Gulasz wołowy (100g) z opakowaniem kaszy gryczanej (100g) i 3 czubatymi łyżkami startych buraczków. Do smażenia 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Mięso wołowe pokroić w kostkę. Posypać pieprzem, ziarenkami smaku i delikatnie oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni na małej ilości tłuszczu do uzyskania lekko brązowej barwy. Dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, podlać wodą, wymieszać. Dusić 30 minut.
  • Szklanka herbaty zielonej bez dodatku cukru.

Podwieczorek (171 kcal):

  • Garść mieszanki studenckiej (30g).
  • Duże jabłko (250 g).
  • Szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja (312 kcal):

  • Bułka graham posmarowana cienko masłem.
  • Sałatka rybna. Składniki do pokrojenia i wymieszania: 1/3 opakowania tuńczyka w sosie własnym (56g), ugotowane jajko, pół małej cebuli, szczypiorek, łyżka jogurtu naturalnego 1,5% tł.
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Dzień V:

Śniadanie (419 kcal):

  • Bułka Graham posmarowana cienko masłem, z dwoma plasterkami sera żółtego i ¼ małej papryki (30g).
  • Ugotowane jajko.
  • Szklanka jednodniowego soku marchwiowego.

II śniadanie (231 kcal):

  • Sałatka owocowa. Składniki: 1 mały banan (100g), 2 małe kiwi (140g), 1 mała pomarańcza (130g). Przygotowanie: Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić i wymieszać.
  • Szklanka herbaty zielonej bez dodatku cukru.

Obiad (485 kcal):

  • Zupa pomidorowa z ryżem (400g).
  • Pstrąg pieczony (100g) z 2 średnimi ugotowanymi ziemniakami, startą surową małą marchewką (70g) z dodatkiem pół szklanki ugotowanej fasolki szparagowej 80g.
  • Szklanka soku grejpfrutowego.

Podwieczorek (175 kcal):

  • ¾ salaterki budyniu waniliowego z 7 rodzynkami (200g).
  • Szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja (313 kcal):

  • 2 kromki chleba razowego cienko posmarowana masłem z plasterkiem polędwicy sopockiej.
  • Sałatka. Składniki do pokrojenia i wymieszania: 3 liście kapusty pekińskiej, duży pomidor (100g), 2 plasterki sera typu feta (30), 4 oliwki.
  • Szklanka zielonej herbaty bez dodatku cukru.

Dzień VI:

Śniadanie (448 kcal):

  • 2 kromka chleba pełnoziarnistego z masłem i plasterkiem sera żółtego.
  • Sałatka. Składniki do pokrojenia i wymieszania: duży pomidor (100g), mały ogórek (50g), sałata, ¼ małej papryki (30g) i łyżka jogurtu 0% tł.
  • Szklanka mleka 1,5% tł.

II śniadanie (218 kcal):

  • Kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plasterkami kiełbasy krakowskiej, sałatą i małym pomidorem (50g).
  • 5 śliwek (100g).
  • Szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad (550 kcal):

  • Pół talerza krupnika z kaszą gryczaną (400ml). Składniki: 3 kości wieprzowe, pół opakowania kaszy gryczanej (50g), mała marchewka (60g), 1 pietruszka, natka pietruszki, pieprz, łyżeczka ziarenek smaku. Przygotowanie: Kości umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut na małym ogniu. Dodać kaszę i gotować 10 minut. Następnie dodać marchew i pietruszkę i pozostawić na małym ogniu kolejne 10 minut (aż do miękkości warzyw). Doprawić, nałożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
  • Indyk pieczony w folii (100g) z 2 średnimi ugotowanymi ziemniakami i 4 czubatymi łyżkami startych buraczków.
  • Szklanka soku pomidorowego.

Podwieczorek (212 kcal):

  • Średnia gruszka (150g).
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Kolacja (435 kcal):

  • 2 kromki chleba ze słonecznikiem posmarowane cienko masłem i serkiem topionym, z ¼ małej papryki (30g) i małym ogórkiem (50g).
  • Szklanka herbaty zielonej bez dodatku cukru.
  • Jabłko duże (250g).

Dzień VII:

Śniadanie (413 kcal):

  • Bułka Graham cienko posmarowana masłem z makrelą wędzoną (100g).
  • Szklanka soku pomarańczowego.

II śniadanie (305 kcal):

  • Szklanka mleka z 5 łyżkami musli z rodzynkami i orzechami.

Obiad (691 kcal):

  • Spaghetti. Składniki: Makaron długi dwujajeczny (80g), mięso mielone wołowo-wieprzowe (50g), łyżeczka pokrojonego sera parmezan, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mała cebula, łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, łyżka oleju rzepakowego, natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę pokroić w drobne kawałeczki i zeszklić na patelni, dodać mięso wołowe, które należy oprószyć przyprawą do mięsa mielonego. Gdy mięso się przesmaży dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Całość dusić na małym ogniu 5 minut. Ugotowany makaron nałożyć na talerz, w środku talerza zrobić wolne miejsce i nałożyć mięso (tak aby makaron obtaczał mięso). Całość posypać serem i natką pietruszki.
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Podwieczorek (176 kcal):

  • 2 małe mandarynki.
  • Szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja (271 kcal):

  • Kromka chleba żytniego razowego cienko posmarowana masłem z sałatą.
  • Puszka sardynek w pomidorach (100g).
  • Szklanka herbaty czarnej bez dodatku cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA