Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak obliczyć prawidłową wagę ciała

Zobacz artykuły na temat:figurawagawzrost
Indeks masy ciała BMI, to szacunkowa metoda oceny ilości tkanki tłuszczowej. Prawidłową masę ciała oblicza się poprzez stosunek masy ciała w kilogramach do kwadratu wysokości w metrach. Sprawdź, czy masz prawidłowe BMI.

Prawidłowa masa ciała.

BMI (ang. body mass index) pozwala ocenić, czy nasza waga jest prawidłowa. Jeśli ważymy za mało albo za dużo możemy być narażeni na różnego rodzaju choroby.

Zobacz także: Jak schudnąć bez diety?

Charakterystyka osoby badanej

W celu sprawdzenia, czy nasza waga jest prawidłowa, powinniśmy się najpierw zważyć i zmierzyć. Następnie otrzymane wyniki należy wstawić do odpowiedniego wzoru:

BMI = Masa ciała w kg / (wzrost w metrach x wzrost w metrach)

- 173 cm wzrostu
- 70 kg masy ciała

70 kg / (1,73 m x 1,73 m) = 23

Możemy również skorzystać z gotowego kalkulatora BMI.

Kryteria współczynnika BMI

niedowaga poniżej 18,5
masa prawidłowa 18,5-24,9
nadwaga 25-29,9
I stopień otyłości 30-39,9
II stopień otyłości powyżej 40

Zobacz także: Które pokarmy wzmagają spalanie tkanki tłuszczowej?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 19
dodano: 22:02 2015-11-19 przez: ~asd22 (5.134.*.*)
pie.....le was czarnuchy
dodano: 14:45 2015-01-04 przez: ~ja (77.255.*.*)
Nie wiemm jak obliczyć to bmi
dodano: 16:58 2013-11-10 przez: ~iza (78.8.*.*)
przytyłam choć pilnuję się aby się nie przejadać i co jem lecz nie zawsze czasami pozwalam sobie na słodkości i schabowego i przytyłam nie potrafię wziąć się za siebie odczuwam bóle kręgosłupa i męczę się często wszystko mnie drażni próbuje ale nie widać efektów to rezygnuję pocieszam się słodkościami choć w małych ilościach czemu nie chudnę po miesiącu diety waga stoi choć były wyłącznie warzywa na parze
Zamów darmowy newsletter