Jak powinny się odżywiać osoby starsze?

Niestety gotowanie powoduje utratę jodu nawet o 60% /fot. sxc.hu
Martwią Cię zmiany fizjologiczne, które nawarstwiają się z wiekiem? Możesz je opóźnić poprzez prawidłowe żywienie. Sprawdź, jakie to proste!
/ 11.10.2010 14:08
Niestety gotowanie powoduje utratę jodu nawet o 60% /fot. sxc.hu

Dostosuj do swojego wieku, trybu życia, aktywności zawodowej oraz poziomu codziennego wysiłku fizycznego właściwą dietę dostarczającą organizmowi odpowiednią ilość energii, witamin i składników mineralnych. Już po kilku tygodniach zauważysz zmiany!

Dbanie o zdrowie wymaga konsekwencji w trzymaniu się kilku prostych w zastosowaniu, przystępnych, a przy tym bardzo efektywnych zaleceń. Kilka ogólnych wytycznych przybliży, co kryje się pod pojęciem prawidłowego żywienia osób w wieku starszym:

• Urozmaicenie diety, dostarczanie codziennie różnorodnych produktów pod względem kolorów, smaków, tekstury o dużej wartości odżywczej, ze zwróceniem uwagi na zawartość w nich tłuszczu. Cennym dla kondycji organizmu jest spożycie przetworów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (kefiru, maślanki, twarogu), chudego mięsa (np. cielęcina, pierś kurczaka), wędlin, ryb, jak również ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa.

Zobacz także: Jak umilić seniorowi posiłek?

• Wprowadzenie kilku ograniczeń żywieniowych dotyczących m.in. spożycia cukru, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (smalcu, masła). Wskazane jest zastosowanie prostej zasady: do smarowania pieczywa użycie miękkiej margaryny (bogatej w NNKT, czyli niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe), do krótkiego smażenia czy duszenia – oleje roślinne, tj. oliwa z oliwek, olej ryżowy, olej rzepakowy, które można poddawać wysokim temperaturom, do sałatek i innych potraw na zimno- oliwa extra virgin, olej sojowy, olej słonecznikowy.

• Unikanie ciężkostrawnych produktów i potraw, np. grzybów, tłustych, zawiesistych zup z zasmażaną mąką, długo duszonych bigosów.

• Unikanie również soli i ostrych przypraw, słonych przekąsek jak orzeszki prażone, z solą i olejem, paluszki słone

• Stosowanie w regularnych odstępach czasu, małych objętościowo posiłków, około 4 - 5 dziennie. Posiłek powinien być celebrowany, spożywany powoli ze spokojnym stanem umysłu. Istotne jest, by tak dobrać objętość posiłku, aby po jego spożyciu odczuwać niedosyt. Pozwoli to łatwo utrzymać prawidłową wagę, a co cenne z pożywienia przyswoić.

• Spożywanie do każdego posiłku porcji owoców i warzyw, najlepiej surowych pod postacią surówki lub obgotowanych,
• Zastępowanie słodyczy naturalna słodyczą owoców, warzyw.

• Picie około 2 litrów niegazowanej wody, czyli około 8 szklanek dziennie jest istotne ze względu na niższą niż w wieku średnim zawartość wody w organizmie i zwiększone ryzyko odwodnienia.

Zobacz także: Sprawność fizyczna osób starszych

• Ograniczenie alkoholu i papierosów na rzecz zmiany trybu życia na aktywny fizycznie i intelektualnie. Kondycję fizyczna i umysłową można rozwijać poprzez umiarkowany wysiłek podczas spaceru, gimnastyki dla seniorów, basenu oraz grając w szachy, rozwiązując łamigłówki, krzyżówki, uczestnicząc w życiu kulturalnym, utrzymując wieź z rówieśnikami czy to w domu seniora, czy w teatrze.

Połączenie prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej pozwala dłużej zachować siły witalne, podtrzymuję chęć życia, poczucie niezależności od innych w wykonywaniu codziennych czynności, ale przede wszystkim działa profilaktycznie w odniesieniu do charakterystycznych dla wieku starszego chorób metabolicznych, jak np. otyłość, cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.

Podsumowując, prostym sposobem na długowieczność jest:

  • jedzenie nisko przetworzonych produktów,
  • nie przejadanie się,
  • codzienne ćwiczenia ciała i umysłu.

Redakcja poleca

REKLAMA