Jak prowadzić dzienniczek żywieniowy?

Do prawidłowego stworzenia dzienniczka, należy wpisywać poniżej wszystkie spożywane produkty, potrawy oraz napoje i inne płyny. Ilości powinny być określane w gramach, sztukach lub zobrazowane jako: mała garść, łyżka stołowa, łyżeczka czubata, płaska itp. Dzienniczek pozwoli Wam dokładnie ocenić ilość spożywanych płynów i pokarmów.
/ 02.02.2011 13:34

Dziennik odchudzania.

Na dzienniczku należy wpisać datę oraz dzień tygodnia.

Produkt/posiłek Godzina Okoliczności Ilość Płyny/napoje/kawa/herbata









  
                     

Polecamy: Jak gotować mniej kaloryczne posiłki?

Jak sprawdzić wyniki dzienniczka żywieniowego?

Dzienniczek prowadzi się przez tydzień, spisując jadłospis dzień po dniu. Po zapisaniu tygodniowego jadłospisu, nadchodzi moment na jego sprawdzenie. Pomoże to w uświadomieniu złych nawyków żywieniowych, które niekorzystnie wpływają zarówno na dietę, jak i zdrowie.

Do typowych błędów popełnianych w codziennych dietach należą:

• Zbyt częste posiłki (częściej niż co 2-3 godziny)
• Podjadanie wysokokalorycznych produktów między głównymi posiłkami
• Skąpe posiłki w godzinach porannych
• Obfite posiłki późno popołudniowe i wieczorne
• Nadmierna ilość słodkich napojów, soków i nektarów, przy niedostatku wody mineralnej
• Dodatek tłustych sosów, dipów, kremów, majonezu i śmietany do potraw
Fast-food’y
• Nieplanowane posiłki (np. podczas spotkań rodzinnych)
• Duże objętości (porcje) posiłków
• Jedzenie węglowodanów (wykluczając węglowodany z warzyw) w porach wieczornych (np. kanapki na kolację)

Wyżej wymienione nawyki są bardzo często nieświadomie stosowane w diecie. Wnikliwa obserwacja i późniejsza analiza pomaga samodzielnie prowadzić dietę, a przede wszystkim nauczyć odpowiednich, prozdrowotnych zachowań żywieniowych.

Polecamy: Jak zmienić nawyki żywieniowe? 

Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex

Redakcja poleca

REKLAMA