Ta sympatyczna roślina, przypominająca zieloną, bulwiastą szyszkę, zawiera substancje gorzkie o korzystnym dla organizmu działaniu. Pobudzają one wydzielane soków żołądkowych oraz wytwarzanie czerwonych krwinek.
Część jadalna karczocha to koszyczek kwiatowy, bogaty w witaminę B, witaminę C, karotenoidy, kwasy organiczne, pektyny, enzymy i sole mineralne. Można go ugotować lub spożywać jako marynatę. Z liści karczocha, zawierających m. in. flawonoidy i cynarynę, produkuje się preparaty lecznicze.
Zobacz także: Kalafior
Dla wątroby i pęcherzyka żółciowego
Cynaryna to główna substancja czynna karczochów. To właśnie ona działa regenerująco i odtruwająco na wątrobę, stymuluje wytwarzanie w niej żółci oraz opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Cynaryna zmniejsza również poziom cholesterolu i tłuszczu we krwi.
Ekstrakt z karczocha (suchy lub płynny) można stosować jako suplement diety w przypadku zaburzeń trawienia związanych z chorobami wątroby oraz w profilaktyce miażdżycowej. Preparat ten stosuje się również w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, przewodów moczowych i żółtaczki.
Jak stosować?
W przypadku dań z karczocha należy zadbać o ich świeżość – w przetrzymywanych zbyt długo mogą powstawać substancje szkodliwe dla zdrowia.
Wyciąg z karczocha jest lekkostrawny i ciężko go przedawkować. Pojedyncza dawka to 1 łyżka stołowa lub 3-4 małe łyżeczki płynu, który można rozcieńczyć w wodzie lub soku.
Zobacz także: Zafałszowana żywność - czy wiesz co jesz?