Tabela produktów wysokobiałkowych

W codziennym żywieniu najłatwiej jest pozyskać białko z produktów mięsnych. Wbrew ogólnym opiniom dieta wegetariańska nie wyklucza tego składnika z jadłospisu – wręcz przeciwnie. Wegetarianie muszą znacznie powiększyć swoją wiedzę o żywieniu, żeby nabyć umiejętność uzupełniania białka produktami bezmięsnymi.

Bez białka ani rusz

W zasadzie chyba każda dieta, która trwa dłużej niż dwa tygodnie, zawiera w jadłospisie białka. Co więcej, pojawiają się diety wielofazowe, które w początkowych etapach opierają się jedynie na czystych proteinach!

Czytaj: Białko w pokarmach roślinnych

Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy. Ta zależność wynika przede wszystkim ze świadomości żywieniowej, którą wegetarianie zdecydowanie górują. Niezdrowo przyrządzone produkty mięsne mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku.

Po zapoznaniu z tabelą zawartości białka i dopasowaniem dań do naszego zapotrzebowania, powinniśmy zastanowić się nad sposobami przyrządzania potraw – rezygnujmy ze smażenia mięsa, w zamian gotujmy i korzystajmy z piekarnika.

Tabela produktów wysokobiałkowych

Produkt (100g)
Białko (w gramach)
kcal
Baranina
Łopatka
15,6
284
Udziec
18
232
Cielęcina
Łopatka
19,9
106
Sznyclówka
20,5
105
Udziec
19,9
108
Wątroba
19,2
3,3
Dorsz
17,7
70
Dynia (pestki)
24,5
556
Fasola biała
21,4
346
Groch
23,8
349
Halibut
20,1
98
Indyk
Piersi
21,3
109
Skrzydło
16,5
169
Udo
19,5
118
Jajko
Całe
12,5
150
Białko
10,8
46
Żółtko
16,3
355
Jogurt naturalny
0%
4,2
42
2%
4,3
60
Kaczka
13,5
311
Kasza gryczana
12
359
Kasza jaglana
10,5
346
Karp
17,8
122
Kurczak
Piersi
19,3
100
Udo
17,8
125
Łosoś
19,9
201
Mak
20,1
478
Makrela
22,7
222
Migdały
20
572
Mintaj
16,6
72
Orzechy arachidowe
25,7
595
Orzeszki ziemne
26
634
Pistacje
20,8
618
Polędwica wołowa
20,1
112
Pstrąg
19,2
96
Schab wieprzowy
21
174
Ser twarogowy
Chudy
19,8
98
Półtłusty
18,7
132
Tłusty
17,7
176
Słonecznik ziarno
22,5
580
Soczewica (suche ziarno)
25
347
Soja
34,9
442
Szczupak
18,4
81
Szprot wędzony
19,3
243
Śledź
19,8
218
Tuńczyk
22
97

Polecamy: Gdzie znaleźć białko?

Redakcja poleca

REKLAMA