Polski chleb jest uważany za jeden z najsmaczniejszych na świecie, dlatego w naszej diecie pojawia się bardzo często i jest ważnym składnikiem naszego żywienia. Osoby, które dbają o linię lub chcą się pozbyć zbędnych kilogramów starają się wykluczyć białe pieczywo ze swojego menu. Często zamieniają zwykły chleb na pieczywo chrupkie. Ale czy słusznie? Otóż okazuje się, że zawartość kalorii jest w nim faktycznie mniejsza, niestety mniejsza jest także ilość składników odżywczych, które obecne są w tradycyjnym chlebie. Po zjedzeniu pieczywa chrupkiego bardzo szybko podnosi się poziom cukru w organizmie. Z tego względu nie wskazany jest dla osób chorych na cukrzycę. Równie szybko poziom cukru spada, co powoduje, że po zjedzeniu jednej kromki szybko stajemy się znowu głodni, a więc sięgamy po następną. Należy uważać również na dodatki. Kaloryczne smakołyki na kromce na pewno nie przybliżą nas do upragnionej sylwetki, a wręcz nam w tym przeszkodzą.
Zobacz także: Jak schudnąć bez diety
Chrupkie pieczywo w powszechnej opinii jest dietetyczne i zdrowe, a to dlatego, że najczęściej nie zwiera konserwantów. Jedna kromka ma tylko ok. 30 kcal. Jednak w porównaniu do tradycyjnego pieczywa nie wypada najlepiej. Mniejsza ilość składników mineralnych, błonnika, witamin i białka. Kalorii co prawda mniej, ale trudniej się nim nasycić przez to zjadamy go więcej. Pieczywo chrupkie, jak wszystko, ma swoje wady i zalety. Komu zależy na zdrowym jedzeniu może zastąpić białe i chrupie pieczywo ciemnym, pełnoziarnistym chlebem, który, zdaniem wszystkich dietetyków, jest dla nas najlepszy.