Przekąski na bazie szparagów

Szparagi są warzywem lekkostrawnym, które posiada wyjątkowe walory smakowe. Jak najlepiej wykorzystać ich wartości odżywcze? Oto kilka przepisów na smaczne i zdrowe przekąski na bazie szparagów.
/ 16.04.2012 14:24

szparagi

Szparagi w sosie mlecznym

Składniki:

  • 120 g szparagów
  • szklanka mleka
  • 3 g mąki
  • 2 g cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 1-1, 5 cm, ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Mąkę podsmażyć na maśle i rozprowadzić z gorącym mlekiem zmieszanym z cukrem. Przygotowane szparagi zalać sosem mlecznym i zagotować.

Szparagi z truskawkami

Składniki:

  • 12 pędów białych szparagów
  • cukier, sól, olej
  • 10 dag truskawek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 dymki
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki octu
  • mango
  • starty parmezan
  • 3 jajka
  • ziarna sezamu

Przygotowanie:

Szparagi obrać, odciąć końce. Pędy gotować 7 minut w  wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dymkę pokroić w talarki, a obrane mango i truskawki w kostkę. Musztardę utrzeć z octem oraz oliwą. Dodać dymkę i owoce. Przyprawić solą. Parmezan utrzeć na ciasto z jajkami i 4 łyżkami mąki. Osączone szparagi panierować najpierw w pozostałej mące, a potem w cieście. Smażyć na oleju. Udekorować sezamem.

Pieczone szparagi

Składniki:

  • 2 wiązki szparagów
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 5 dag sera żółtego

Przygotowanie:

Szparagi umyj, oderwij końce i w razie potrzeby obierz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch połóż wiórki z masła, posyp sola i pieprzem oraz utartą gałką. Szynkę konserwowa pokrój w mała kostkę. Posyp po wierzchu szparagi. Piecz 25 minut. Posyp serem upieczone szparagi.

Szparagi w cieście

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Szparagi obrać, uważając żeby nie uszkodzić główek, umyć, ułożyć główkami w jedną stronę, powiązać w pęczki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez 20-25 minut. Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić i pokroić na kawałki o długości 3-4 cm. Oddzielenie przygotować ciasto naleśnikowe. Kawałki szparagów maczać w cieście i smażyć w dużej ilości oleju. Jeść po ostudzeniu.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść szparagi?

Redakcja poleca

REKLAMA