Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Tabela produktów wysokobiałkowych

Zobacz artykuły na temat:mięśnienabiałodżywianie
Białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni, w związku z tym powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ten składnik odżywczy w naszej diecie. Tabela produktów wysokobiałkowych znacznie ułatwia komponowanie dań, które będą odpowiadać naszym dziennym zapotrzebowaniom. Sprawdź, które produkty są wysokobiałkowe.

W codziennym żywieniu najłatwiej jest pozyskać białko z produktów mięsnych. Wbrew ogólnym opiniom dieta wegetariańska nie wyklucza tego składnika z jadłospisu – wręcz przeciwnie. Wegetarianie muszą znacznie powiększyć swoją wiedzę o żywieniu, żeby nabyć umiejętność uzupełniania białka produktami bezmięsnymi.

Bez białka ani rusz

W zasadzie chyba każda dieta, która trwa dłużej niż dwa tygodnie, zawiera w jadłospisie białka. Co więcej, pojawiają się diety wielofazowe, które w początkowych etapach opierają się jedynie na czystych proteinach!

Czytaj: Białko w pokarmach roślinnych

Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy. Ta zależność wynika przede wszystkim ze świadomości żywieniowej, którą wegetarianie zdecydowanie górują. Niezdrowo przyrządzone produkty mięsne mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku.

Po zapoznaniu z tabelą zawartości białka i dopasowaniem dań do naszego zapotrzebowania, powinniśmy zastanowić się nad sposobami przyrządzania potraw – rezygnujmy ze smażenia mięsa, w zamian gotujmy i korzystajmy z piekarnika.

Tabela produktów wysokobiałkowych

Produkt (100g)

Białko (w gramach)

kcal

Baranina

Łopatka

15,6

284

Udziec

18

232

 

Cielęcina

Łopatka

19,9

106

Sznyclówka

20,5

105

Udziec

19,9

108

Wątroba

19,2

3,3

Dorsz

17,7

70

Dynia (pestki)

24,5

556

Fasola biała

21,4

346

Groch

23,8

349

Halibut

20,1

98

Indyk

Piersi

21,3

109

Skrzydło

16,5

169

Udo

19,5

118

 

Jajko

Całe

12,5

150

Białko

10,8

46

Żółtko

16,3

355

Jogurt naturalny

0%

4,2

42

2%

4,3

60

Kaczka

13,5

311

Kasza gryczana

12

359

Kasza jaglana

10,5

346

Karp

17,8

122

Kurczak

Piersi

19,3

100

Udo

17,8

125

Łosoś

19,9

201

Mak

20,1

478

Makrela

22,7

222

Migdały

20

572

Mintaj

16,6

72

Orzechy arachidowe

25,7

595

Orzeszki ziemne

26

634

Pistacje

20,8

618

Polędwica wołowa

20,1

112

Pstrąg

19,2

96

Schab wieprzowy

21

174

Ser twarogowy

Chudy

19,8

98

Półtłusty

18,7

132

Tłusty

17,7

176

Słonecznik ziarno

22,5

580

Soczewica (suche ziarno)

25

347

Soja

34,9

442

Szczupak

18,4

81

Szprot wędzony

19,3

243

Śledź

19,8

218

Tuńczyk

22

97

Polecamy: Gdzie znaleźć białko?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Kuchnia Anny Jurksztowicz: surówka z kapusty

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 43
dodano: 21:58 2016-05-09 przez: ~inteligetny_gość (83.5.*.*)
debile to czytają .... to jest w 100 gramach
dodano: 11:31 2016-03-23 przez: ~gość (109.241.*.*)
100g żółtka ma wieksza zawartlosc bialka niz cale jajko w 100g
dodano: 23:52 2016-03-14 przez: ~gość (188.146.*.*)
Cos nie tak z ta tabela cele jajko ma 12.5 grama bialka a jak je podzielimy na bialko i zultko ma 17 gram
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter