Wegetariańskie sushi - sposób

Wielu z nas na sama myśl o sushi ze zgroza wyobraża sobie kawałki surowej ryby. Jeżeli nie jesteśmy fanami tatara, z pewnością wizja spożywania nieprzetworzonego mięsa musi być dla nas odpychająca. Problem z sushi mógłby również dotyczyć wegetarian, którzy z racji swoich przekonań, nie jedzą mięsa ryb.
/ 02.10.2012 12:58

Warzywa i owoce

Nikt jednak nie powiedział, że sushi MUSI zawierać mięso. Ten japoński przysmak przypadnie do gustu w wersji wegetariańskiej. Kawałki sushi z dodatkiem warzyw i owoców będą wspaniale smakowały, a Wy będziecie mogli ugościć również swoich przyjaciół wegetarian. Jak zatem przygotować sushi w wersji dla jarosza?

Zobacz także: Robimy sushi po raz pierwszy

Oto nasza propozycja. Przygotujcie:

  • 5 płatków nori,
  • majonez, ziarna sezamu,
  • drobno pokrojone w słupki marchewkę, ogórka, paprykę i awokado,
  • omlet tamago (przepis: Tamago)

Pamiętajcie również o dodatkach – wasabi, sosie sojowym i marynowanym imbirze.

Przystępujemy do pracy. Tak jak zawsze, układamy nori błyszczącą stroną do bambusowej maty i namoczonymi w wodzie z octem ryżowym dłońmi, nakładamy ryż. Układamy go równomiernie, a następnie smarujemy ryż majonezem (nie całą powierzchnię, jedynie pasek w centralnej części). Majonez posypujemy sezamem i układamy wybrane przez nas warzywa i omlet. Następnie namaczamy końcówkę nori (aby lepiej skleić rolkę) i zwijamy sushi. Tak przygotowaną rolkę kroimy na sześć, maksymalnie siedem części. Voila! Sushi jest gotowe. Wystarczy już tylko pięknie podać przysmak i zadbać o dodatki. Pamiętajmy, że wasabi jest ostre, więc przyda się odpowiedni napój.

Zobacz: Napoje do sushi

Redakcja poleca

REKLAMA