Żywność wygodna oznacza taką, która w chwili nabycia przez konsumenta jest wstępnie przetworzona, a jej przygotowanie do spożycia wymaga już niewiele czasu. W ostatnich latach obserwuje się duży popyt na produkty „gotowe do spożycia”. W chwili obecnej asortyment żywności wygodnej jest bardzo bogaty: od pokrojonego i zapakowanego pieczywa poprzez konserwy sterylizowane i pasteryzowane po gotowe zestawy posiłków obiadowych, przeznaczonych do podgrzania w mikrofali czy zupy, soki, desery i ciasta oraz wiele innych.
Zobacz także: Jedzenie w proszku - co jest w środku i jak działa na nasz organizm?
Sięgając po produkt spożywczy ze sklepowej półki często nie zdajemy sobie sprawy, że należy on właśnie do grupy żywności wygodnej.
Tak jest w przypadku porcjowanych, chłodzonych sztuk mięsa czy drobiu, szczelnie zapakowanych, które wymagają już jedynie umycia i zastosowania odpowiedniej techniki termicznej. Kolejnym przykładem żywności wygodnej są zupy instant czy kisiele i budynie, które wystarczy jedynie dodać do gorącej wody czy mleka. Na śniadanie wybieramy płatki, tzw. błyskawiczne, a one również są żywnością wygodną – wystarczy gotowanie przez kilka minut!
Im wyższy stopień przetworzenia żywności wygodnej, tym krótszy czas niezbędny do przygotowania posiłku. Odbiorcami żywności wygodnej jest dziś właściwie każdy z nas. W przypadku przygotowywania posiłków dla dużych grup, stosowanie żywności wygodnej umożliwia uproszczenie ich przygotowywania oraz wydawania. Żywność wygodna znalazła zastosowanie w żywieniu pasażerów linii lotniczych, a także stołówek szkolnych. Produkcja żywności wygodnej na pewno będzie nadal dynamicznie się rozwijać, aby dostosować się do wciąż rosnących potrzeb dzisiejszego konsumenta.
Zobacz także: Mrożonki - jeść czy nie jeść?