Nowa piramida jest odzwierciedleniem najnowszych i najbardziej aktualnych badań nad żywieniem prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pod kierunkiem profesora Waltera Willetta'a.
Orzechy
Ciągle pokutuje w naszej opinii przekonanie, że łakocie tuczą. Jest w tym wiele racji, ale miłośnicy pogryzania orzechów mogą spać spokojnie. Naukowcy pozwalają nam spożyć garstkę orzechów nawet 3 razy dziennie. Ta sama zasada dotyczy też roślin strączkowych (np. fasolek).
Orzechy są doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Orzechy są również kolejnym źródłem cennych zdrowych dla organizmu tłuszczów. Warto mieć przy sobie zawsze garść orzechów włoskich, brazylijskich, laskowych, pecan lub pistacji, aby zamiast sięgać w chwili głodu po czekoladowy batonik, zaspokoić go tą zdrową przekąską. Jeden warunek – mają być saute – bez cukru, soli, tłuszczu, ani tym bardziej miodu, czy polewy czekoladowej!
Zobacz także: Dlaczego warto jeść orzechy?
Alkohol
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że spożycie jednego napoju alkoholowego dziennie, obniża ryzyko chorób serca. Należy jednak pamiętać o tym, że spożywanie alkoholu wiąże się także z dużymi zagrożeniami (w tym uzależnieniem). Najrozsądniejszym wyborem jest lampka czerwonego lub białego wina 3 razy w tygodniu. Od niedawna wiadomo, że białe wino jest równie bogatym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, jak czerwone.
Zobacz także: Diety odchudzające a alkohol