Komponowanie menu rozpocząć należy od ogólnego zestawu produktów i potraw, które chcemy spożyć tego dnia. Jeśli znamy kategorię produktu, określamy jego ilość z tabeli według typowej porcji. Jeśli jadłospis ma określoną kaloryczność, stosujemy określoną ilość porcji (np. naturalny mały jogurt i mandarynki). W kaloryczności do 1500 kcal znajdą się 2 opakowania małego jogurtu i 2 porcje po 2 mandarynki).
Zobacz także: Jadłospis tygodniowy dla nastolatki
Powyższy plan menu ułatwia komponowanie własnego jadłospisu. Należy jednak ściśle kontrolować ilość spożywanych produktów, tak aby nie zwiększyć kaloryczności diety.
W jakich godzinach jeść posiłki?
Jeśli planowanych jest 5 posiłków na dzień, ważne jest, aby dopasować je do odpowiednich pór dnia. Śniadanie najczęściej spożywane jest tuż po przebudzeniu. Jeśli pora jest zbyt wczesna, można przesunąć ją na późniejszą lecz także poranną godzinę (np. do 9:00). Kolejne posiłki powinno się liczyć, tworząc odstęp około 3 godzin. Jeśli wykonywana praca wymaga dłuższej przerwy, należy zrezygnować z posiłku podrzędnego (II śniadania lub podwieczorku).
Jeśli przygotowanie posiłku wymaga czasu, który uniemożliwia sporządzenie go na określoną godzinę, przesuwamy tę porę lub zamieniamy posiłek główny z podrzędnym (obiad z podwieczorkiem), tak aby nie dostarczał zbyt dużej ilości kalorii na wieczór.
Jedzenie obiadu w późnych godzinach popołudniowych lub wieczornych często komplikuje prowadzenie odpowiedniej diety, dlatego należy zmniejszyć jego objętość, wykluczając część węglowodanów (np. ryżu, kaszy, makaronu).
Zobacz także: Jak schudnąć bez głodowania?
Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex