Odżywianie powinno być zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. Nie należy „zaśmiecać” organizmu daniami typu fast-food oraz słodyczami.
Dieta powinna być wysokokaloryczna, ale z zachowanymi proporcjami białka do tłuszczy i węglowodanów. Mianowicie białko powinno dostarczać 12-14 % energii dziennego spożycia, tłuszcze do 35 %, a węglowodany 55-60 % energii dziennego spożycia.
W menu nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, produktów z mąki z pełnego przemiału, nabiału, chudego mięsa i ryb oraz oczywiście warzyw i owoców. Produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym posiłku.
Aby udało nam się dostarczyć do organizmu zwiększonych ilości energii należy zjadać dziennie 5-6 posiłków o regularnych porach. Dania zwiększające łaknienie powinny być o jak najwyższej wartości odżywczej i urozmaicone. Ponadto przed posiłkiem należy wypić szklankę soku owocowego lub warzywnego, co pobudza apetyt, a przed snem szklankę melisy, która spowalnia przemianę materii.
Zobacz również: Jak nieregularne odżywianie wpływa na przemianę materii i zdrowie?
Sałatki warto skrapiać oliwą z oliwek, do płatków owsianych dodawać orzechy, miód oraz mleko, a ziemniaki zjadać w postaci puree z dodatkiem masła lub śmietanki.
Napoje gazowane należy wyeliminować z diety, gdyż dają poczucie sytości i zmniejszają łaknienie.
Oprócz zdrowego odżywiania nie wolno zapominać o aktywności fizycznej. Dzięki regularnym treningom uda nam się rozwinąć tkankę mięśniową i zwiększyć apetyt. Podczas ćwiczeń warto pić soki owocowe lub warzywne, co również zwiększy łaknienie.
Zobacz również: Czy jedzenie fasoli utrudnia odchudzanie?
Po jedzeniu odpocznijmy i starajmy się unikać stresujących sytuacji.
Pamiętajmy, żeby kaloryczność posiłków zwiększać stopniowo. Im wolniej, ale systematycznie przybierzemy na wadze tym lepiej dla Naszego organizmu.