Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 3  

Zakwaszenie organizmu – jak temu zapobiec?

Masz ciągłe migreny? Doskwierają ci bóle pleców? Masz dolegliwości jelitowe? Czujesz ciągłe zmęczenie? Być może masz zakwaszony organizm. Przewlekły stan zakwaszenia, stwarza idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób, takich jak nowotwory, zawały serca, miażdżyca, cukrzyca. Jak zapobiec zakwaszaniu organizmu?

pH w przewodzie pokarmowym z prawidłową i ze zniszczoną florą jelita grubego/ ryc. Dr. Jacob’s Poland

Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? Zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, usuwania toksyn, odpowiedniego wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Zakwaszenie organizmu może wystąpić zarówno u osób starszych, jak i u dzieci. Jednak najczęściej ten problem dotyczy osób po 35. roku życia. Najczęstsze dolegliwością związane z zakwaszeniem organizmu to: częste bóle głowy, pleców, a także dolegliwości jelitowe, częste zgagi.

Jaką rolę w detoksykacji organizmu pełni wątroba?

Wątroba to narząd odpowiadający m.in. za detoksykację organizmu, produkcję soków trawiennych, magazynowanie glukozy, a także wydalanie amoniaku wytwarzanego przez panujące w jelitach bakterie gnilne i drożdżaki (dziennie około 5000 mg). Przy diecie obfitującej w białko zwierzęce lub roślinne, ilość produkowanego amoniaku, znacznie się zwiększa.

Ze względu na wysoką toksyczność amoniaku, jego usunięcie z organizmu ma pierwszeństwo przed wszelkimi innymi procesami regulacji, takimi jak utrzymanie równowagi gospodarki energetycznej i kwasowo-zasadowej. Nadmiar amoniaku w organizmie bardzo obciąża wątrobę, blokuje oddychanie komórkowe i w ten sposób pozbawia nas energii. Zjawisko to jest przyczyną syndromu ciągłego zmęczenia.

Aby wydalić trujący amoniak, organizm musi zużyć dużo energii z przemiany materii. Może to tłumaczyć fakt szybkiej utraty wagi w dietach bogatych w białko. Jednak taka początkowa strata kilogramów, kończy się najczęściej ponownym i dużo większym przybieraniem na wadze, a dodatkowo zaburzeniami metabolizmu, kamieniami nerkowymi lub wręcz uszkodzeniami nerek, bólami stawów, brakiem energii i zaburzeniami równowagi kwasowo-zasadowej.

Jeżeli organizm od dłuższego czasu jest zakwaszony, wątroba nie jest w stanie przerobić odpowiedniej ilości amoniaku i proces odtruwania przejmują nerki. Jednakże długotrwały kontakt z amoniakiem jest dla nich bardzo szkodliwy – zaczynają się stany zapalne nerek, upośledzenia ich funkcji, a także podwyższone ryzyko zachorowalności na raka, co potwierdzają liczne testy kliniczne prowadzone u osób spożywających dużo mięsa. Niewłaściwe środowisko jelit i nadmierne spożycie białek, to przyczyny podtruwania ciała amoniakiem.

Warto wiedzieć: Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Sprawdź! Program treningowy happy joga detoks

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 15:40 2014-03-02 przez: ~. (95.160.*.*)
Następnym razem uprzejmie proszę o zastanowienie się nad tytułem artykułu.
dodano: 08:47 2013-08-03 przez: ~kiciak (77.65.*.*)
Ja stosuje ten produkt http://track.untoxin.pl/product/Untoxin/?pid=128&uid=4300 na oczyszczanie z toksyn organizmu a dodatkowo udalo mi sie spadnac z wagi, dodatkowo zmienilam troche swoja diete i zaczelam sie wiecej ruszac, wreszczie czuje sie lekka !ponadto kupilam ksiazke Dr Tombaka i stosuje jego kuracje oczyszczajace
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter